Kedves Tímea, megkérnélek, hogy pár szóban mutatkozz be.

Dr. Laczkó Tímea vagyok, 2010-ben végeztem az Állatorvosi Egyetemen, tehát lassan 3 éve praktizálok. A kezdetektől kisállat praxisban dolgozom, már az egyetemi évek alatt is jártam rendelőzni, úgyhogy sok mindent láttam, sok tapasztalatot gyűjtöttem, ami nagy előnyt jelentett a későbbiekben.

Mióta dolgozol itt a rendelőben?

2012. július 1. óta, előtte pedig egy másik praxisban dolgoztam, ahol két évet töltöttem el.

Mi a ti tapasztalatotok, a kutyák milyen arányban fertőzöttek mikrofiláriákkal, illetve a tulajdonosok hogyan állnak ehhez a kérdéshez?

A tulajdonosok igazából azóta kezdenek ezzel a témával foglalkozni, amióta a média felkapott egy-két esetet, például a szegeden történteket, és minden fórumon erről lehetett hallani. Azelőtt kevesebb embert foglalkoztatott a dolog, leginkább azok kérdezték, akik külföldre utaztak, hogy mivel fertőződhet az állat, mire érdemes odafigyelni, hogyan tudnának védekezni ellene, stb. De az utóbbi néhány hónapban egyre többen érdeklődtek és a prevencióra is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ezzel nagyjából egyidőben, tehát két és fél, három hónapja teszteljük aktívabban a kutyákat mikrofiláriára. Anno az első szívférges esetünkbe is véletlenül botlottunk, egy rutin vérkép vizsgálat során mutatták ki a mikrofiláriákat és ezért kezdtük el tovább tesztelni.

A vizsgálatok alapján nálatok milyen arányú a pozitivitás, a vizsgált kutyáknak körülbelül hány százaléka fertőzött mikrofiláriával?

Ez egy kicsit nehéz kérdés, de körülbelül a tesztelt kutyák egyharmadának volt pozitív eredménye.

Azok a tulajdonosok, akik megtudják, hogy a kutyájuk mikrofilária pozitív, mennyire lepődnek meg? Különös tekintettel arra, hogy egy olyan fertőzésről van szó, ami akár egy nagyobb problémát, szívférgességet is jelenthet.

Általában nagyon meglepődnek, egy kisebb traumaként élik meg. Egyes esetekben, mikor csomókat látunk a kutyán és felmerül, hogy bőrférgességről van szó, és kifejezetten erre vizsgáljuk, akkor persze előrevetítjük a gazdának ezt a lehetőséget is ? ilyenkor nyilván kisebb a meglepetés. De amikor úgymond véletlenszerűen, egy rutin vizsgálat során derül ki, akkor nagy sokkot tud okozni és a tulajdonosok is intenzíven elkezdenek a kérdéssel foglalkozni: megkérdezik tőlünk, mi baja lehet a kutyának (szóba jön a bőrférgesség és a szívférgesség is), milyen további vizsgálatokat lehet végezni, hogyan lehet védekezni; ha több kutya is van a családban, akkor azokat is el szokták hozni letesztelni.

Meglátásod szerint a tulajdonosok mennyivel inkább hajlandóak áldozni a megelőző spot on, illetve tablettás készítményekre, amikor kiderül, hogy szívférgesség is lehet a háttérben?

Ez nagyon változó. Úgy látom, hogy aki foglalkozik a kutyája egészségével és évente becsülettel elhozza beoltani, becsippeltette a kutyát, és megkap tényleg minden ellátást, amire szüksége van a kutyusnak, azok a tulajdonosok áldoznak a megelőzésre. Különösen ha amúgy is védekezik bolha/kullancs ellen, akkor ha felmerül egy ilyen eshetőség, akkor vált akár egy másik cseppre vagy a tablettás készítményre. Ez az úgynevezett ?gondos gazdi? réteg. A másik, aki csak a veszettség oltást adatja be, ami törvényileg kötelező ? ők kevésbé áldoznak erre, sőt nem is nagyon vizsgáltatják mikrofiláriákra a kutyáikat.

Ha jól tudom, az elmúlt hónapokban több olyan esetetek is volt, amikor egy mikrofilária pozitív kutyáról kiderült, hogy szívféreggel (vagy azzal is) fertőzött. Tudnál mesélni róluk, hogyan derült ki, milyen kórelőzményi adatok álltak rendelkezésetekre, amelyek esetleg erre irányították a figyelmeteket, vagy tényleg csak rutin vizsgálatok alkalmával, véletlenül derültek ki ezek az elváltozások?

Jelenleg négy szívférges kutyusunk van. Az első egy beagle volt, akit egy telepről hoztak fel Budapestre. Nála teljesen véletlenül találtunk rá a betegségre, polyuria/polydipsia miatt végeztettünk nála vérkép és biokémiai

vizsgálatokat ? a sejtparazita szűrés alkalmával derült ki, hogy mikrofilária pozitív. Ekkor csináltattunk egy ELISA tesztet, utána pedig PCR vizsgálat is készült ? mindkettő pozitív volt. Eztán készíttettünk egy ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett, tehát nem találtak semmilyen olyan elváltozást a szíven, ami a későbbiekben gondot jelenhetne. Dr. Péterfia Dalmával konzultáltunk az ultrahangvizsgálat kapcsán, mert ő már több szívférges esetben is közreműködött, tőle kértünk tanácsot, és az első kutyát is az ő vezetésével kezdtük el kezelni. Ez a beagle jelenleg jól van, másfél, két hónapja gazdához került, mostanában várjuk vissza a féléves kontroll vizsgálatra, ez a teszt fogja megmutatni, hogy sikeres volt-e a kezelés.

A második páciensünk egy westie, az ő kezelése még folyamatban van.

A fajtamentők révén került a rendelőnkbe, egy külföldi hölgy fogadta volna örökbe és Dél-Afrikába utaztak volna, ennek kapcsán elég sok vizsgálatot kellett volna elvégeznünk ? ekkor derült ki, hogy mikrofilária, illetve szívféreg pozitív. Őt is elkezdtük kezelni, másfél hónapja kapta meg a féregölő gyógyszert, azóta jól van, élénk, szerencsére nála sem lépett fel semmilyen mellékhatás.

Rákosligeti Állatorvosi rendelő szívféreg kezelési protokoll

0. nap      Szívultrahang, mellkas RTG, mikrofilária elleni készítmény adása

0.- 30. nap Doxycyclin kúra 

31. nap     melarsomine (Immiticide inj.) beadása bódításban im. (infúzió, szteroid, Quamatel, Contramal ), mikrofilária elleni készítmény adása

32. nap melarsomine (Immiticide inj.) ismételt beadása bódításban im. (infúzió, szteroid, Quamatel, Contramal )

31.- 45. nap folyamatos kórházi megfigyelés, szigorú mozgáskorlátozás

30. – 60. nap prednisolone szedése heti csökkenő dózisban (4 hétig), májvédő adása, szigorú mozgáskorlátozás, ketrecnyugalom!

61. nap mikrofilária elleni készítmény adása (havonta történő ismétléssel)

4. hónap mikrofilária elleni szűrés

6. hónap D. immitis Ag-ELISA teszt

 

Néhány hete ? szintén állatmentők ? felvették velem a kapcsolatot a negyedik esettel kapcsolatban, szintén anyagi okok miatt először árajánlatot kértek. Ha meglesz a pénz, akkor elkezdjük a kezelést.

A harmadik kutya egy vizsla, őt is fajtamentők hozták hozzánk ? az ideiglenes gazdája jár a rendelőnkbe és hallott róla, hogy más szívférges kutyusokat is kezelünk. Ez a vizsla már korábbról ismerten szívféreg pozitív, ennek megerősítésére végeztünk mi egy PCR vizsgálatot ? ekkor derült ki, hogy bőrféreg fertőzöttsége is van. Az anyagi korlátok miatt kértek tőlünk egy árajánlatot a kezelésre, hogy
eldönthessék, tudják-e vállalni vagy sem. Végül a kezelés mellett döntöttek, így megkezdtük az elő-antibiotikumos kúrát, a következő lépés pedig a féregellenes szer beadása lesz.A harmadik kutya egy vizsla, őt is fajtamentők hozták hozzánk ? az ideiglenes gazdája jár a rendelőnkbe és hallott róla, hogy más szívférges kutyusokat is kezelünk. Ez a vizsla már korábbról ismerten szívféreg pozitív, ennek megerősítésére végeztünk mi egy PCR vizsgálatot ? ekkor derült ki, hogy bőrféreg fertőzöttsége is van. Az anyagi korlátok miatt kértek tőlünk egy árajánlatot a kezelésre, hogy

Kicsit részletesebben kifejtenéd, milyen protokoll alapján végzitek a kezelést? Hiszen egyre több szívférges eset fordul elő az országban, valószínűleg más kollégát is érdekel, hogyan megy ez nálatok.

Péterfia Dalma instrukcióit követve, illetve az amerikai protokollt tanulmányozva, annak egy változtatott formáját alkalmazzuk jelenleg. A vizsgálatok onnan indulnak, amikor mikrofilária pozitív eredményt kapunk, ekkor nézünk egy ELISA tesztet, ha ez is pozitív, akkor szoktunk kérni egy PCR tesztet is, megerősítésként. A tulajdonosnak ekkor adunk egy árajánlatot a kezelés várható összegéről, aki eldönti, tudja-e vállalni vagy sem. A tényleges kezelési protokoll egy 30 napos doxiciklin kúrával indul, ezt a tulajdonos otthon is be tudja adni, napi kétszer (reggel és este). Az egy hónap letelte után kezdjük az Immiticide injekció-kezelést, ez altatott állapotban történik, a csípőizmokba, az első adag után 24 órával pedig egy ismétlő adagot adunk. Ezt követi egy 30 napos szteroid

kúra, majd a várakozás, hogy tényleg elpusztultak-e a férgek. Az amerikai irodalomban szó van vérhígító készítmény, illetve aszpirin adásáról ? ezzel kapcsolatban Péterfia Dalma és az Amerikai Szívféreg Társaság (American Heartworm Society) tapasztalata megegyezik: szerintük nincs különösebb jelentősége, ezért ezt mi nem alkalmazzuk. Az Immiticide negatív mellékhatásait (pl. nehezített légzés, tromboembólia) mi eddig szerencsére nem tapasztaltuk.

A z anyagiak tekintetében tudnál egy körülbelüli összeget mondani, hogy a teljes kezelés nagyjából mennyibe kerül?

Ha az előzetes vérvizsgálatokat is beleszámoljuk, akkor az első esetünk kezelése kb. 130-150.000 Ft-ba került. Ehhez még hozzájön a folyamatos mikrofilária elleni kezelés, ami spot on-nal, vagy tablettával történhet

Meglátásod szerint ezek a szívférges esetek növelték-e a praxisotok forgalmát, illetve népszerűségét?

A hírnevét mindenféleképpen; a forgalmát szerintem nem, vagy nem látjuk, mert az eddigi esetek mind állatvédők gondozásában lévő kutyák voltak. Ott érezhető a változás, hogy a tulajdonosok érdeklődését felkelti a téma, hiszen az állatmentők több médiában meg tudnak jelenni, ezzel felhívják a figyelmet a szívférgességre, így többen hozzák a kutyáikat szűrővizsgálatra.

Mi a véleményed, mi a teendő azokkal a bizonyítottan szívférges kutyákkal, amelyeknek a tulajdonosa nem tudja finanszírozni a gyógykezelés költségeit?

Ebben az esetben nagyon fontos tájékoztatni a gazdát, hogy egy olyan dologgal állunk szemben, ami nagyon könnyen megfertőzheti a környezetében élő többi kutyát (ha van a családban másik eb, vagy pl. a szomszédban), sőt akár a tulajdonost is, hiszen zoonózisról van szó. Ez szokott egyébként az első kérdés lenni, hogy a szívférges kutyájától megfertőződhet-e ő is. Fontos felhívni a gazdi figyelmét, hogy amennyiben nem tudja gyógykezeltetni a kutyát, akkor a megelőző készítményt (ami a mikrofiláriákat pusztítja el, ezáltal megakadályozva, hogy a kutya tovább fertőzze környezetét) havonta és az állat élete végéig adagolni kell! Úgy gondolom, hogy ez részünkről is és a tulajdonos részéről is nagy felelősséggel jár. Gondoljunk csak bele, a mi első páciensünk is Csongrád környékéről érkezett, ahol tudomásom szerint szintén végeztek szűrővizsgálatokat és a kutyák között 10-15 szívféreg pozitív lett; ezek az állatok aztán elkerülnek az ország különböző részére, nem megfelelő kezelés mellett megfertőzhetik az ott élő többi kutyát, és így robbanásszerűen elterjedhet a betegség! Ezért kiemelt jelentőségű a tulajdonosok pontos tájékoztatása, és amennyiben ezt a lehetőséget választja, az állat élete végéig folyamatosan kell adagolni a mikrofilária ellenes készítményt.

Köszönöm a beszélgetést!

Dr. Hegedűs György-Tamás

Vet-Med-Labor