Komplett védőoltási programok

Miért részesüljön védőoltásban a kutyám/macskám?

Évente sok kutya és macska betegszik meg olyan súlyos fertőző betegségben, ami védőoltásokkal megelőzhető lehetne. A fertőző betegségeket okozó baktériumok és vírusok meglehetősen elterjedtek a kutyák és macskák körében. Az oltatlan állatokra jelentős veszély leselkedik. Elsősorban egyes macskabetegségek, de néhány kutyabetegség is gyógyíthatatlan, védőoltással viszont megelőzhető (FIP, leucosis, veszettség, szopornyica, parvo, leptospirosis). Különösen kölyökkorban nagy a fertőzések esélye, ezért a megfelelő időben beadott védőoltások jelentősége óriási. A vakcinázás minden felelős állattartó kötelessége, mivel a fertőzött állatok további fertőzések forrásai lehetnek.

Rendelőintézetünkben az állatok életformájának, korának és a környék járványtani helyzetének ismeretében a legmegfelelőbb oltási protokollokat ajánljuk. Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal!

 

Hogyan működik a védőoltás?

A védőoltásban található gyengített vagy elölt kórokozók aktiválják a szervezet védekező rendszerét anélkül, hogy a betegséget kiváltanák. A vakcina hatására a szervezetben ellenanyagok képződnek, melyek a betegség elleni védekezésben fontosak. Ezeket az információkat a védekező rendszer tárolja.

 

 

Az alábbiakban megismerkedhet néhány fertőző betegség legfontosabb tulajdonságaival, valamint a védőoltások működésével.

Milyen fertőző betegségek ellen létezik védőoltás?

 • Veszettség
  A veszettség súlyos, fertőző, gyógyíthatatlan, az emberre is veszélyes betegség. Minden emlősállat megbetegedhet. A vírus nyállal ürül, a fertőzött állatok harapása terjeszti. Tekintettel a betegség súlyos kártételére az ellene való védekezést rendelet írja elő. A 3 hónapos kort betöltött kiskutyákat 30 napon belül kell védőoltásban részesíteni, ezt 6 hónap elteltével megismételni, majd évente megismételni. A rendelet előírja a kutyák évente egyszeri féreghajtását is széles hatásspektrumú féreghajtóval is.

Kutyák betegségei

 • Szopornyica
  A szopornyica vírus okozta megbetegedés, főleg kölyökkutyákban jelentkezik, azonban felnőtt, oltatlan állatokat is megbetegíthet. Cseppfertőzéssel terjed. Kezdeti tünetei: levertség, bágyadtság, orrfolyás, a szem váladékozása, hasmenés. A későbbiekben idegrendszeri tünetek is felléphetnek. A szopornyica súlyos betegség, kevés állat éli túl, maradandó károsodásokat okozhat! Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Parvovírusos bélgyulladás
  Elsősorban oltatlan kölykök betegednek meg. A betegség a fertőzött állattal és annak ürülékével való érintkezéssel terjed. Fő tünete a súlyos véres hasmenés, ami kiszáradáshoz és a tápanyagok rossz felszívódásához, majd az esetek legnagyobb részében még a leggondosabb kezelés mellet is elhulláshoz vezethet. A betegség súlyossága elsősorban a kor függvénye. Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene, kölyökkorban külön kell egykomponensű parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltást adni a kiskutyának.
 • Fertőző májgyulladás
  Vírus okozta betegség, mely a fertőzött állattal való érintkezéssel terjed. Elsősorban az egy év alatti életkorú, védőoltásban nem részesült kutyák betegszenek meg. Tünetei: láz, levertség, hányás, hasmenés, sárgaság, esetenként idegrendszeri tünetek. Súlyos fertőző betegség, mely gyakran végzetes kimenetelű! Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Leptospirosis
  Baktériumok okozta fertőző betegség, mely az emberre is veszélyes! A fertőzött állatok a kórokozót vizeletükkel ürítik, ezzel érintkezve (villanyoszlop, egyéb jelölési helyek, ahol a kutyák megfordulnak) fertőződhetnek társaik és az ember. A kórokozó a vizeletben a fertőzést követően évekig is megtalálható. A májat és a veséket károsítja. A későn felismert betegség általában veseelégtelenséghez vezet. Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Kennelköhögés
  Gyenge baktériumok és vírusok együttesen okozzák ezt a betegséget, mely cseppfertőzéssel terjed. Tavasszal és ősszel gyakran előfordul, köhögéssel és “fehér, habos hányással”, (ami valójában köpet) jár. Szövődménye lehet tüdőgyulladás. A kombinált védőoltás csak részleges védettséget nyújt ellene. Létezik külön kennelköhögés elleni védőoltás is.
 • Coronavírusos bélgyulladás
  Városi kutyapopulációkban gyakori betegség. Tünetei változatosak lehetnek, az enyhe hasmenés és a véres, vízszerű bélsár között változik. Kórlefolyása a parvovírusos bélgyulladáséhoz hasonló, kimenetele kedvezőbb. Külön védőoltással védekezhetünk ellene.
 • Lyme-kór
  Kullancsok terjesztette betegség, tünetei nem kórjelző értékűek, így gyakran okoz hosszas fejtörést a gazdinak és állatorvosának egyaránt. Kimutatása csak drága szerológiai vizsgálattal lehetséges. Egykomponensű védőoltás ad ellene védettséget.
 • Babesiosis
  Kullancsok terjesztette egysejtű vérélősködő okozza. Súlyos betegség, mely a vörösvérsejtek széteséséhez vezet. Ez a későbbiekben veseelégtelenséget okozhat. Kora tavasztól késő őszig bármikor előfordulhat, elsősorban március-június valamint szeptember-november között, amikor a páratartalom magasabb. Vízpartokon, ahol a kullancsok kedvezőbb életkörülményeket találnak, nagyobb a fertőzésveszély. Kezdeti tünetei a magas láz és a levertség, jellegzetes a kávébarna vizelet. Azonnali intenzív állatorvosi ellátást igényel. Létezik ellene védőoltás, ez a fertőzést nem tudja megakadályozni, de a betegség súlyosságát csökkenti.

 

Kutyák oltási programjai:
A kombinált oltás, a corona vírusos bélgyulladás elleni oltás évenkénti ismétlése minden felelősségteljes gazdának ajánlott, a veszettség elleni oltás és évenkénti féreghajtás pedig kötelező. 2 veszettség oltás után kutyájának a kombinált és veszettség oltás egyben is beadható. Rendelőintézetünkben kutyájának kérheti, Lyme-kór elleni védőoltás és Babesiosis elleni védőoltás beadását is.

Macskák betegségei

 • Fertőző bélgyulladás (panleukopenia)
  A kutyák parvovírusos bélgyulladásához hasonló betegség, melyet rokon vírus okoz. Elsősorban kölykökben okoz súlyos, elhullással járó megbetegedést, de felnőtt állatokat is megfertőzhet. Anyákban vetélést, a magzatok agyának károsodását okozhatja. Védettséget ellene a kombinált védőoltás ad.
 • Macskák fertőző légúti betegségei (“macskanátha”)
  Több vírus (herpesvírus, calicivirus) és baktérium (chlamydia) okozza. Elsősorban kölyökmacskák megbetegedése, azonban felnőttekben is előfordulhat. Súlyos orrfolyással, a szemek váladékozásával, nehezített légzéssel jár. Több védőoltás is védettséget nyújt a vírusos eredetű légzőszervi betegségek ellen, a baktériumos eredetű légzőszervi gyulladások megelőzését csak az új, korszerű kombinált vakcinák biztosítják.
 • Macskaleukózis
  Retrovírus okozta gyakori fertőző betegség, gyógyíthatatlan. Manapság minden 6. macska ebben a betegségben pusztul el! A fertőzött macskák évekig tünetmentesek lehetnek, azonban a vírust ekkor is üríthetik. A vírus károsítja a vérképző szerveket, vérfogyottságot, az immunrendszer gyengeségét, daganatos elváltozásokat idézve elő. A legyengült immunrendszer fogékonnyá teszi a cicát egyéb fertőző betegségekre is. Védettséget egykomponensű és többkomponensű védőoltások is nyújtanak.
 • Fertőző hashártyagyulladás (FIP)
  Vírus okozta betegség. A fertőzés testnedvekkel, bélsárral érintkezve terjed. A beteg állatok bágyadtak, fogynak, szőrzetük borzolt és tompa fényű. A betegség gyógyíthatatlan, ezért a megelőzés rendkívül fontos! Védettséget egy egykomponensű védőoltás nyújt.

 

Macskák oltási programjai:
A macskák kombinált, leukózis és fertőző hashártyagyulladás elleni (FIP) oltása évenként ismétlendő. Rendelőintézetünkben lehetőség van a “macskakombinált” és leukózis elleni védőoltás egy vakcinában történő beadására is.

Védőoltások nyulak számára:
A házi nyúl az üregi nyulak leszármazottja, ezért minden olyan betegség fertőzheti, amely a vadon élő nyúlállományban előfordul. Két súlyos, szúnyogok terjesztette fertőző betegsége a myxomatosis és a vérzéses betegség (RHD). Előbbi lefolyása során testszerte kb. borsónyi csomók képződése figyelhető meg, később elsősorban a fejen vizenyősség alakul ki (“oroszlánfej”). A vérzéses betegség gyakran bevezető tünetek nélküli elhulláshoz vezet, esetleg orrvérzés jelentkezik. A megbetegedett állatok körében az elhullás 80 % felett van! A védőoltást vérzéses betegség ellen évente, myxomatosis ellen félévente kell biztosítani.

A nyulakat 6 hetes kortól a két betegség ellen (myxomatosis, nyulak vérzéses betegsége (RHD)) együtt oltjuk, kétkomponensű vakcinával. Az ismétlő oltást 2 hét múlva ajánlott beadni, majd vakcina típustól függően félévente/évente az oltást ismételni kell.

Védőoltások görények számára:
A görényeket veszettség és szopornyica ellen érdemes védőoltásban részesíteni. A kombinált oltásokat a görények 8, majd 10 hetesen kapják, majd a veszettség következik 3, illetve 10 hónaposan.

x

Az adatai Védeleme számunkra fontosak!

2018. május 25-től kezdődően igazodunk az Európai Unió új Általános Adatvédelmi Előírásához (General Data Protection Regulation, GDPR). Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat, mely így bővebb tájékoztatást nyújt Önnek, hogy a kisallatkorhaz.hu , hogyan védi adataidat, és arról is, hogy hogyan élhetsz az adataidhoz fűződő jogaival. Kattints a lenti hivatkozásra a frissített Adatvédelmi szabályzat elolvasásához.

Adatkezelési tájékoztató

Szeretnénk megkérni Önt, amennyiben továbbra is szeretne tőlünk, a kisallatkorhaz.hu oldallal kapcsolatos akcióinkról,híreinkről,újdonságainkról, az Önnek készült személyes ajánlatainkról hírleveleket kapni, ezt írásban is erősítse meg az alábbi linken

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások
Segítse Ön is munkánkat!
Kedves Gazdik! Az értesítési rendszerünk pontosítása érdekében szeretnénk megkérni minden kedves ügyfelünket, hogy az e-mail címüket, és mobil telefonszámukat küldjék el nekünk! Honlapunkon ez gond nélkül megtehető és ha bármi más adat változás történik, az is kérelmezhető. Arra figyeljenek, hogy mindenképpen a mi rendszerünkben szereplő gazdi legyen feltüntetve a névnél, hogy be tudjuk egyértelműen azonosítani Önt.