Komplett védőoltási programok

Miért részesüljön védőoltásban a kutyám/macskám?

Évente sok kutya és macska betegszik meg olyan súlyos fertőző betegségben, ami védőoltásokkal megelőzhető lehetne. A fertőző betegségeket okozó baktériumok és vírusok meglehetősen elterjedtek a kutyák és macskák körében. Az oltatlan állatokra jelentős veszély leselkedik. Elsősorban egyes macskabetegségek, de néhány kutyabetegség is gyógyíthatatlan, védőoltással viszont megelőzhető (FIP, leucosis, veszettség, szopornyica, parvo, leptospirosis). Különösen kölyökkorban nagy a fertőzések esélye, ezért a megfelelő időben beadott védőoltások jelentősége óriási. A vakcinázás minden felelős állattartó kötelessége, mivel a fertőzött állatok további fertőzések forrásai lehetnek.

Rendelőintézetünkben az állatok életformájának, korának és a környék járványtani helyzetének ismeretében a legmegfelelőbb oltási protokollokat ajánljuk. Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal!

 

Hogyan működik a védőoltás?

A védőoltásban található gyengített vagy elölt kórokozók aktiválják a szervezet védekező rendszerét anélkül, hogy a betegséget kiváltanák. A vakcina hatására a szervezetben ellenanyagok képződnek, melyek a betegség elleni védekezésben fontosak. Ezeket az információkat a védekező rendszer tárolja.

 

 

Az alábbiakban megismerkedhet néhány fertőző betegség legfontosabb tulajdonságaival, valamint a védőoltások működésével.

Milyen fertőző betegségek ellen létezik védőoltás?

 • Veszettség
  A veszettség súlyos, fertőző, gyógyíthatatlan, az emberre is veszélyes betegség. Minden emlősállat megbetegedhet. A vírus nyállal ürül, a fertőzött állatok harapása terjeszti. Tekintettel a betegség súlyos kártételére az ellene való védekezést rendelet írja elő. A 3 hónapos kort betöltött kiskutyákat 30 napon belül kell védőoltásban részesíteni, ezt 6 hónap elteltével megismételni, majd évente megismételni. A rendelet előírja a kutyák évente egyszeri féreghajtását is széles hatásspektrumú féreghajtóval is.

Kutyák betegségei

 • Szopornyica
  A szopornyica vírus okozta megbetegedés, főleg kölyökkutyákban jelentkezik, azonban felnőtt, oltatlan állatokat is megbetegíthet. Cseppfertőzéssel terjed. Kezdeti tünetei: levertség, bágyadtság, orrfolyás, a szem váladékozása, hasmenés. A későbbiekben idegrendszeri tünetek is felléphetnek. A szopornyica súlyos betegség, kevés állat éli túl, maradandó károsodásokat okozhat! Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Parvovírusos bélgyulladás
  Elsősorban oltatlan kölykök betegednek meg. A betegség a fertőzött állattal és annak ürülékével való érintkezéssel terjed. Fő tünete a súlyos véres hasmenés, ami kiszáradáshoz és a tápanyagok rossz felszívódásához, majd az esetek legnagyobb részében még a leggondosabb kezelés mellet is elhulláshoz vezethet. A betegség súlyossága elsősorban a kor függvénye. Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene, kölyökkorban külön kell egykomponensű parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltást adni a kiskutyának.
 • Fertőző májgyulladás
  Vírus okozta betegség, mely a fertőzött állattal való érintkezéssel terjed. Elsősorban az egy év alatti életkorú, védőoltásban nem részesült kutyák betegszenek meg. Tünetei: láz, levertség, hányás, hasmenés, sárgaság, esetenként idegrendszeri tünetek. Súlyos fertőző betegség, mely gyakran végzetes kimenetelű! Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Leptospirosis
  Baktériumok okozta fertőző betegség, mely az emberre is veszélyes! A fertőzött állatok a kórokozót vizeletükkel ürítik, ezzel érintkezve (villanyoszlop, egyéb jelölési helyek, ahol a kutyák megfordulnak) fertőződhetnek társaik és az ember. A kórokozó a vizeletben a fertőzést követően évekig is megtalálható. A májat és a veséket károsítja. A későn felismert betegség általában veseelégtelenséghez vezet. Védettséget a kombinált védőoltás nyújt ellene.
 • Kennelköhögés
  Gyenge baktériumok és vírusok együttesen okozzák ezt a betegséget, mely cseppfertőzéssel terjed. Tavasszal és ősszel gyakran előfordul, köhögéssel és ?fehér, habos hányással?, (ami valójában köpet) jár. Szövődménye lehet tüdőgyulladás. A kombinált védőoltás csak részleges védettséget nyújt ellene. Létezik külön kennelköhögés elleni védőoltás is.
 • Coronavírusos bélgyulladás
  Városi kutyapopulációkban gyakori betegség. Tünetei változatosak lehetnek, az enyhe hasmenés és a véres, vízszerű bélsár között változik. Kórlefolyása a parvovírusos bélgyulladáséhoz hasonló, kimenetele kedvezőbb. Külön védőoltással védekezhetünk ellene.
 • Lyme-kór
  Kullancsok terjesztette betegség, tünetei nem kórjelző értékűek, így gyakran okoz hosszas fejtörést a gazdinak és állatorvosának egyaránt. Kimutatása csak drága szerológiai vizsgálattal lehetséges. Egykomponensű védőoltás ad ellene védettséget.
 • Babesiosis
  Kullancsok terjesztette egysejtű vérélősködő okozza. Súlyos betegség, mely a vörösvérsejtek széteséséhez vezet. Ez a későbbiekben veseelégtelenséget okozhat. Kora tavasztól késő őszig bármikor előfordulhat, elsősorban március-június valamint szeptember-november között, amikor a páratartalom magasabb. Vízpartokon, ahol a kullancsok kedvezőbb életkörülményeket találnak, nagyobb a fertőzésveszély. Kezdeti tünetei a magas láz és a levertség, jellegzetes a kávébarna vizelet. Azonnali intenzív állatorvosi ellátást igényel. Létezik ellene védőoltás, ez a fertőzést nem tudja megakadályozni, de a betegség súlyosságát csökkenti.

 

Kutyák oltási programjai:
A kombinált oltás, a corona vírusos bélgyulladás elleni oltás évenkénti ismétlése minden felelősségteljes gazdának ajánlott, a veszettség elleni oltás és évenkénti féreghajtás pedig kötelező. 2 veszettség oltás után kutyájának a kombinált és veszettség oltás egyben is beadható. Rendelőintézetünkben kutyájának kérheti, Lyme-kór elleni védőoltás és Babesiosis elleni védőoltás beadását is.

Macskák betegségei

 • Fertőző bélgyulladás (panleukopenia)
  A kutyák parvovírusos bélgyulladásához hasonló betegség, melyet rokon vírus okoz. Elsősorban kölykökben okoz súlyos, elhullással járó megbetegedést, de felnőtt állatokat is megfertőzhet. Anyákban vetélést, a magzatok agyának károsodását okozhatja. Védettséget ellene a kombinált védőoltás ad.
 • Macskák fertőző légúti betegségei (?macskanátha?)
  Több vírus (herpesvírus, calicivirus) és baktérium (chlamydia) okozza. Elsősorban kölyökmacskák megbetegedése, azonban felnőttekben is előfordulhat. Súlyos orrfolyással, a szemek váladékozásával, nehezített légzéssel jár. Több védőoltás is védettséget nyújt a vírusos eredetű légzőszervi betegségek ellen, a baktériumos eredetű légzőszervi gyulladások megelőzését csak az új, korszerű kombinált vakcinák biztosítják.
 • Macskaleukózis
  Retrovírus okozta gyakori fertőző betegség, gyógyíthatatlan. Manapság minden 6. macska ebben a betegségben pusztul el! A fertőzött macskák évekig tünetmentesek lehetnek, azonban a vírust ekkor is üríthetik. A vírus károsítja a vérképző szerveket, vérfogyottságot, az immunrendszer gyengeségét, daganatos elváltozásokat idézve elő. A legyengült immunrendszer fogékonnyá teszi a cicát egyéb fertőző betegségekre is. Védettséget egykomponensű és többkomponensű védőoltások is nyújtanak.
 • Fertőző hashártyagyulladás (FIP)
  Vírus okozta betegség. A fertőzés testnedvekkel, bélsárral érintkezve terjed. A beteg állatok bágyadtak, fogynak, szőrzetük borzolt és tompa fényű. A betegség gyógyíthatatlan, ezért a megelőzés rendkívül fontos! Védettséget egy egykomponensű védőoltás nyújt.

 

Macskák oltási programjai:
A macskák kombinált, leukózis és fertőző hashártyagyulladás elleni (FIP) oltása évenként ismétlendő. Rendelőintézetünkben lehetőség van a ?macskakombinált? és leukózis elleni védőoltás egy vakcinában történő beadására is.

Védőoltások nyulak számára:
A házi nyúl az üregi nyulak leszármazottja, ezért minden olyan betegség fertőzheti, amely a vadon élő nyúlállományban előfordul. Két súlyos, szúnyogok terjesztette fertőző betegsége a myxomatosis és a vérzéses betegség (RHD). Előbbi lefolyása során testszerte kb. borsónyi csomók képződése figyelhető meg, később elsősorban a fejen vizenyősség alakul ki (?oroszlánfej?). A vérzéses betegség gyakran bevezető tünetek nélküli elhulláshoz vezet, esetleg orrvérzés jelentkezik. A megbetegedett állatok körében az elhullás 80 % felett van! A védőoltást vérzéses betegség ellen évente, myxomatosis ellen félévente kell biztosítani.

A nyulakat 6 hetes kortól a két betegség ellen (myxomatosis, nyulak vérzéses betegsége (RHD)) együtt oltjuk, kétkomponensű vakcinával. Az ismétlő oltást 2 hét múlva ajánlott beadni, majd vakcina típustól függően félévente/évente az oltást ismételni kell.

Védőoltások görények számára:
A görényeket veszettség és szopornyica ellen érdemes védőoltásban részesíteni. A kombinált oltásokat a görények 8, majd 10 hetesen kapják, majd a veszettség következik 3, illetve 10 hónaposan.