UH-os fogkőeltávolítás

A kutyák és macskák leggyakoribb fogászati megbetegedése a fogkövesség. Jellemzője, hogy az állat szájszaga kifejezetten bűzös, a fogakon barna-fekete felrakódás látható, gyulladt az íny és a nyálkahártya, és fájdalom miatt rossz evővé, válogatóssá válik kedvencünk. Ha a fogkövet időnként nem távolíttatjuk el szakemberrel, akkor az ínygyulladáshoz, a fog kilazulásához és idővel kihullásához vezet, nem beszélve a következményes szívbillentyű bántalmakról és vesekárosodásról. Rendelőintézetben kutyák és macskák fogkőeltávolítását előzetes időpont egyeztetés után, egy modern ultrahangos depurátorral, vénás altatásban végezzük.

Fogászat

Fogászat- szájsebészet

macskák szájbetegségeinek szakellátása (forl-gingivostomatitis komplex) teljeskörű fogászati beavatkozások (gyökérkezelés, fogrekonstrukciók, sérülések, törések ellátása) szájüregi daganatok – traumák korszerű kezelése. A következő részben a fontosabb fogászati problémákat megpróbáljuk a teljesség igénye nélkül bemutatni.

Számfeletti fogak

Fiatal állatoknál esetenként a tejfog a fogváltás során nem hullik ki. Ezek a tejfogak károsítják a felnőtt élet folyamán fontos, maradó fogakat. Amennyiben a tejfogak a 7-10 hónapos kedvencének még megvannak, el kell őket távolítani.

Törött fog

Gyakori baleset a fogak törése. Ekkor a fogüreg a külvilág felé megnyílik, elfertőződik, vérzik, fájdalmas. A probléma megoldása a törött fog eltávolítása, vagy kezelése (gyökérkezelés, fogrekonstrukció).

A 4. premolaris fog gyulladás, következményes fogtályog

Gyakran előfordul, hogy 7 évesnél idősebb kutyákban a 4. premoláris fognak a 3 gyökere közül az egyik megfertőződik. Ez klinikai tünetekben úgy jelentkezik, hogy a szemgolyó alatti terület megduzzad, majd akár sipoly formájában fel is törhet. Ekkor, a fog eltávolításával kezelhető a probléma.

Szájsebészet

Balesetek utáni szájsebészeti ellátás, fog és gyökér eltávolítása, ínyplasztika, szájüregi daganatok műtéti megoldása.

Macskafogászat:

A macskák odontoklaszt sejtes fogfelszívódása (FORL) nagyon gyakori elváltozás. A betegséget (a fognyak állományának felszívódását) erős fájdalom és gyakran erős fogkövesség, lesoványodás kíséri. A betegség kezelése meghosszabbíthatja a macskák életét (fogkő eltávolítás, antibiotikum, megfelelő táplálás).