Kullancs információk

A kullancsok

A kullancsok vérszívó ektoparazita ízeltlábúak. Kifejletten főként az emlősök vérszívói, de ? különösen a lárvák ? néha madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három egyedből táplálkoznak, melynek mentén ?kétgazdás? vagy ?háromgazdás? fajokról beszélünk. Léteznek a trópusokon egygazdás fajtáik is.

 

A legfontosabb, kullancsok által terjesztett betegségek

Lyme-kór: A kórokozót a vöröses-feketés Ixodes ricinus fajta hordozza. A csípés helyén kialkuló gyűrű alakú kiütéssel, később közérzeti leromlással, ízületi fájdalmakkal, szívkárosodással járó betegség. Védőoltás nincs, a gyógykezelést a krónikussá válás megelőzésére minél előbb szükséges elkezdeni (antibiotikum). Az emberek mellett az állatokat is veszélyezteti. Kutyáknál sántikálással, hullámzó lázzal, közérzeti romlással jár. Vérből nagy valószínűséggel kimutatható

Vírusos kullancs encephalitis: Magas lázzal, tarkómerevséggel, zavart viselkedéssel jár. Azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség ellen megelőzésként védőoltás-sorozat lehetséges. A csípés után is beadható oltást csekély hatása miatt kivonták a forgalomból.

Babéziózis: Az USA területén az embereket is veszélyezteti (Nantucket-szigeti láz), nálunk egyelőre kizárólag a kutyákat veszélyeztető formája terjedt el. A csípés után egy héten belül a kutya hirtelen súlyosan belázasodik. Kedvetéen lesz, idegrendszeri problémák jelentkeznek. Rövid időn belül a vizelete sötétebbé válik, akár fekete is lehet. Késlekedés nélküli, azonnali orvosi kezelés mellett jó eséllyel gyógyítható, nélküle néhány napon belül halálos.

Tularémia, nyúlpestis: A csípés helyén igen fájdalmas bőrfekély képződés, nyirokcsomó megnagyobbodás, tüdőgyulladás és más tünetek alakulhatnak ki. Erősen fertőző, antibiotikummal gyógyítható, de kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A betegségen való átesés jórészt védettséget ad a későbbiekre.

 

Hogy védekezzünk?

Hosszú nadrág, a nadrágra tűrt hosszabb szárú zokni, a magas fű kerülése ajánlott. A rovarirtó, riasztó szerek hatása csak rövid ideig tart. Gyanús helyen kirándulás után a test részletes átvizsgálása szükséges.

Kutyák számára kullancsellenes sampononok, csöpögtethető oldatok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó, kiránduló, lyukat ásó kutyát rendszeresen, naponta át szükséges vizsgálni.

 

Kullancs eltávolítása

Ha emberben, vagy kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a szóbeszéd útján terjesztett módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel, stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fuldokló kullancs fertőző anyagait még nagyobb intezitással bejuttatja.

Kullancs csipesz és kullancskanál

A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó szenvedtetésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét ? nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha beszakad a kullancs feje

Ez közel sem okoz akkora problémát, mint amekkorára gondolunk először: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt a ?megtámadott? személyt, állatoz fokozott figyelemmel kísérni, akár orvosnak/állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a markáns tünetek kialakulnak, már késő lehet.

A közönséges kullancs egyedfejlődési alakjai

Kullancs csipesz

Hogyan ne vegyük ki a kullancsot…