Kullancs információk

A kullancsok

A kullancsok vérszívó ektoparazita ízeltlábúak. Kifejletten főként az emlősök vérszívói, de – különösen a lárvák – néha madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három egyedből táplálkoznak, melynek mentén „kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk. Léteznek a trópusokon egygazdás fajtáik is.

 

A legfontosabb, kullancsok által terjesztett betegségek

Lyme-kór: A kórokozót a vöröses-feketés Ixodes ricinus fajta hordozza. A csípés helyén kialkuló gyűrű alakú kiütéssel, később közérzeti leromlással, ízületi fájdalmakkal, szívkárosodással járó betegség. Védőoltás nincs, a gyógykezelést a krónikussá válás megelőzésére minél előbb szükséges elkezdeni (antibiotikum). Az emberek mellett az állatokat is veszélyezteti. Kutyáknál sántikálással, hullámzó lázzal, közérzeti romlással jár. Vérből nagy valószínűséggel kimutatható

Vírusos kullancs encephalitis: Magas lázzal, tarkómerevséggel, zavart viselkedéssel jár. Azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség ellen megelőzésként védőoltás-sorozat lehetséges. A csípés után is beadható oltást csekély hatása miatt kivonták a forgalomból.

Babéziózis: Az USA területén az embereket is veszélyezteti (Nantucket-szigeti láz), nálunk egyelőre kizárólag a kutyákat veszélyeztető formája terjedt el. A csípés után egy héten belül a kutya hirtelen súlyosan belázasodik. Kedvetéen lesz, idegrendszeri problémák jelentkeznek. Rövid időn belül a vizelete sötétebbé válik, akár fekete is lehet. Késlekedés nélküli, azonnali orvosi kezelés mellett jó eséllyel gyógyítható, nélküle néhány napon belül halálos.

Tularémia, nyúlpestis: A csípés helyén igen fájdalmas bőrfekély képződés, nyirokcsomó megnagyobbodás, tüdőgyulladás és más tünetek alakulhatnak ki. Erősen fertőző, antibiotikummal gyógyítható, de kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A betegségen való átesés jórészt védettséget ad a későbbiekre.

 

Hogy védekezzünk?

Hosszú nadrág, a nadrágra tűrt hosszabb szárú zokni, a magas fű kerülése ajánlott. A rovarirtó, riasztó szerek hatása csak rövid ideig tart. Gyanús helyen kirándulás után a test részletes átvizsgálása szükséges.

Kutyák számára kullancsellenes sampononok, csöpögtethető oldatok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó, kiránduló, lyukat ásó kutyát rendszeresen, naponta át szükséges vizsgálni.

 

Kullancs eltávolítása

Ha emberben, vagy kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a szóbeszéd útján terjesztett módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel, stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fuldokló kullancs fertőző anyagait még nagyobb intezitással bejuttatja.

Kullancs csipesz és kullancskanál

A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó szenvedtetésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha beszakad a kullancs feje

Ez közel sem okoz akkora problémát, mint amekkorára gondolunk először: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt a „megtámadott” személyt, állatoz fokozott figyelemmel kísérni, akár orvosnak/állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a markáns tünetek kialakulnak, már késő lehet.

A közönséges kullancs egyedfejlődési alakjai

Kullancs csipesz

Hogyan ne vegyük ki a kullancsot…

x

Az adatai Védeleme számunkra fontosak!

2018. május 25-től kezdődően igazodunk az Európai Unió új Általános Adatvédelmi Előírásához (General Data Protection Regulation, GDPR). Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat, mely így bővebb tájékoztatást nyújt Önnek, hogy a kisallatkorhaz.hu , hogyan védi adataidat, és arról is, hogy hogyan élhetsz az adataidhoz fűződő jogaival. Kattints a lenti hivatkozásra a frissített Adatvédelmi szabályzat elolvasásához.

Adatkezelési tájékoztató

Szeretnénk megkérni Önt, amennyiben továbbra is szeretne tőlünk, a kisallatkorhaz.hu oldallal kapcsolatos akcióinkról,híreinkről,újdonságainkról, az Önnek készült személyes ajánlatainkról hírleveleket kapni, ezt írásban is erősítse meg az alábbi linken

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások
Segítse Ön is munkánkat!
Kedves Gazdik! Az értesítési rendszerünk pontosítása érdekében szeretnénk megkérni minden kedves ügyfelünket, hogy az e-mail címüket, és mobil telefonszámukat küldjék el nekünk! Honlapunkon ez gond nélkül megtehető és ha bármi más adat változás történik, az is kérelmezhető. Arra figyeljenek, hogy mindenképpen a mi rendszerünkben szereplő gazdi legyen feltüntetve a névnél, hogy be tudjuk egyértelműen azonosítani Önt.