Ultrahang

A belgyógyászatban az egyik legfontosabb és leggyorsabb diagnosztikai eszköz az ultrahang. A képalkotó diagnosztikai módszerek között az ultrahang (UH) vizsgálat a legáltalánosabban alkalmazott módszer, amely nem jár semmilyen káros hatással és abszolút fájdalommentes. Az UH diagnosztikának köszönhetően nagyobb eséllyel és korábban diagnosztizálhatók a szervek rendellenes elváltozásai, így számos betegség és orvosi beavatkozások előzhető meg. Az UH segítségével legjobban vizsgálható szervek és területek a nyak és nyaki erek, pajzsmirigy, emlő és hónalj, hasi- és kismedence szervei, végtagi artériák és vénák, lágyrészek.

Mire használhatjuk az ultrahangot?

Az UH segítségével a belső szervek alakja, nagysága, szerkezete láthatóvá válik, így a kóros eltérések nagy biztonsággal megállapíthatóak. A szív vizsgálatához is nagyon hasznos eszköz. A szív falának megvastagodása, a kamrák és pitvarok megnagyobbodása, illetve a szívbillentyűk működése is jól vizsgálható ezzel a módszerrel. Az állatorvos kezében az ultrahang ma is a legfontosabb eszköz a vemhesség megállapításában, a magzatok számának meghatározásában.

Milyen egyéb vizsgálatokra, beavatkozásokra használható az ultrahang?

Rendelőintézetünk által végzett hasi UH vizsgálatok például: lépdaganat, hasűri daganatok, ileus, subileus diagnosztika, hasvízkór, prostata, húgykő, vesekő, idegentest, hasi tályog. Az UH vezérelte punctióval hasűri szabad tartalom, vizelet nyerhető, az elváltozott területből vagy szervből a vizsgálat során biopsziás minta vehető.

Ártalmas az UH vizsgálat?

Sokan aggódnak azon, hogy az UH vizsgálat károsítja-e a kiskutyát. A szakirodalmak alapján azonban elmondható, hogy az UH vizsgálat nem károsítja sem a kutya, sem a magzat szöveteit. Az UH vizsgálat természetesen kutyák esetében egyáltalán nem kötelező, csupán ajánlott . A vizsgálat során megállapítható, hogy sok vagy kevés kiskutya van a kutyamama méhében valamint képet kap az állatorvos arról, hogy élnek-e a magzatok, hol helyezkednek el, nincs-e valamilyen rendellenességük.